Karakters

Pantalone – vacant

Pantalone is een sluwe, oude, decadente, rijke koopman die uit is op geldgewin of het versieren van knappe vrouwen, maar wordt gedwarsboomd door zijn dochter Rosetta en knechten. Pantalone draagt rode kleding, hoge kousen en een zwarte cape. Zijn masker heeft een lange kromme snavel. Zijn volledige naam is Pantalone dei bisognosi (Italiaans voor “Pantalone van de behoeftigen”). Pantalone is een zielig figuur die keer op keer het onderspit delft. Als hij slecht nieuws verneemt, valt hij op zijn rug en kan enkel door de overige personages weer overeind worden geholpen. Of hij reageert als een klein verwend kind…

Il Dottore – Mario van Rijt

Dit is de in het zwartgeklede verschijning van een welgestelde bourgondische arts, die van het leven geniet. Deze erudiete man is de tegenpool van de soms paniekerige Pantalone. Ze gaan complotten met elkaar aan, maar kunnen elkaar eigenlijk wel waarderen. Il Dottore is in de commedia vaak een obstakel, sta in de weg voor de jongelingen in het spel, zoals knechten en bedienden. Mario van Rijt neemt deze rol voor zijn rekening.

Spavento – Jean-Pierre van Dijk

Deze spitse, hoekige en drukke legeraanvoerder, wordt ook wel Il Capitano genoemd. Hij is een buitenbeentje in de Commedia del’Arte met een komische inslag. Volgens verhalen is hij een krachtige strijder die vele gevechten heeft geleverd, maar puntje bij paaltje is het een angsthaas. Als hij verliefd is, wordt hij de dupe van zijn eigen opschepperij. Spavento draagt een belachelijk excentriek kostuum met veel medailles en een lang kromzwaard waar hij soms over struikelt.

Colombina – Sjannie Fransen

Deze van oorsprong aantrekkelijke en intelligente dienstbode, dochter van Il Dottore,  is geïnteresseerd om middels een leuke man hoger op te geraken. Zij draagt geen masker en kan vrij emoties spelen. Ook heeft zij een vertrouwensrelatie met haar meesteres. Ze speelt naïef, maar is in staat haar doelen te bereiken door hier en daar wat te manipuleren.

Rosetta – Marja Berkers

Ook Rosetta is net als Colombina een dienstmeisje in de commedia traditie. Rosetta is echter wat onnozeler dan de slimme Colombina en is snel onder de indruk van wat er om haar heen gebeurd. Ze is de trouwe en eerlijke dochter van de vrekkige Pantalone. Rosetta draagt geen masker.

Marcelina – Elly de Bie

Een onaantrekkelijke weduwe zonder masker, die al tijden op zoek is naar een man. Ze roept regelmatig de hulp in van een van haar bedienden (zoals Colombina) om haar bij te staan in haar verdriet. Ze is welgesteld en in de commedia bedoeld om misbruikt te worden op allerlei gebieden.

Brighella – vacant

Deze redelijk onafhankelijke meesterknecht is gehaaid! Hij denkt snel en vooral in zijn eigen voordeel. Hij draagt een donker half-masker met een overwegend wit getailleerd kostuum. Brighella slijmt naar boven en schopt naar onderen. Tenzij zijn belangen wijzigen, dan kan hij draaien als een blad aan een boom. Voor een beloning is hij voor ieder complot in te zetten.

Pulcinella – vacant

Pulcinella speelt als personage de rol van zanni (komische bediende). Hij is de stamvader van Jan Klaassen, de Antwerpse Poesjenel, de Franse Polichinelle en de Engelse Punch. Hij draagt een zwart halfmasker. Zijn kostuum is wit en bestaat uit een wijd hemd, een wijde broek en een puntmuts waarvan de top meestal naar voren valt. Zijn rug is licht gebocheld. In de naam Pulcinella is het woord “pulcino” te herkennen, dat “kuikentje” betekent. Pulcinella zit vol fantasie en is zeer creatief. Hij haalt overal een voordeel of iets waardevols uit. Ook al zou hij tien kilometer in een put zitten, dan nog zou hij het toch zeer bijzonder vinden om de wereld eens van die kant te bezien.